Omiljeni jesenski desert, cheesecake s jabukama, ali u čaši? Imamo recept
Jesen je stigla, a s njom i najcozy recepti – a kada je riječ o cozy jesenskim receptima, što je bolje od deserta s jabukama? Sezona jabuka je tu – i nije samo činjenica da je ovo voće u superfood kategoriji razlog zašto ga volimo. Jabuke su zdrave, bogate vitaminima C i A, željezom, kalcijem i kalijem. Zbog prebiotika i probiotika koje sadrže, jabuke su izuzetno dobre za želudac. Dodatni plus je što se savršeno slažu s brojnim desertima. Danas je naš izbor cheesecake s jabukama – i to onaj koji se jednostavno priprema u čaši, što znači da je i idealan desert koji možete ponijeti to go.

Sastojci
Smjesa za cheesecake s jabukama
150 g (oko 3/4 šalice) slatkog vrhnja
226 g krem sira, sobne temperature
100 g (oko 1 šalica) šećera u prahu
100 g (1/2 šalice) kiselog vrhnja
prstohvat soli
Sloj od jabuka
450 g (oko 3 velike) jabuke, oguljene, očišćene i narezane na ploške debljine oko 0,5 cm
45 g (3 žlice) maslaca
100 g (oko 1/2 šalice) smeđeg šećera
1 i 1/2 žličice cimeta
2 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice jabučnog octa
Za posip (crumble)
100 g (oko 3/4 šalice) mekog brašna
25 g (oko 1/4 šalice) zobenih pahuljica
50 g (oko 1/4 šalice) sjeckanih oraha ili pekan oraha
50 g (oko 1/4 šalice) bijelog šećera
113 g (1 komad ili 8 žlica) hladnog maslaca, narezanog na kockice
12 g (oko 2 žlice) hladne vode
Umak od karamele
100 g (1/2 šalice) šećera
30 g (2 žlice) maslaca
100 g (1/2 šalice) slatkog vrhnja
prstohvat soli


Priprema
Istucite slatko vrhnje u čvrst snijeg koristeći ručnu mutilicu, mikser ili samostojeći mikser. U drugoj posudi sjedinite krem sir i šećer u prahu pa miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte kiselo vrhnje i promiješajte dok se ne sjedini. Postupno dodajte tučeno vrhnje u smjesu od krem sira, nježno miješajući špatulom ili drvenom žlicom dok se sve ne sjedini. Rasporedite kremu u 6 čaša od 210–220 ml, pomoću žlice ili slastičarske šprice. Stavite ih u hladnjak da se ohlade.
Sloj od jabuka
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte maslac, jabuke, šećer, cimet, vaniliju i ocat. Kuhajte, povremeno miješajući, 12 do 15 minuta, dok jabuke ne omekšaju i ne poprime teksturu nalik džemu. Ostavite da se ohladi.