Osnivačica: Anja Stehlik

Vanjski suradnici:
Senka Suman Pettener, Ana Bolobichio Vidalić

Svoje upite i prijedloge šaljite na: 

info@stylish.hr

Image Alt
 • LIFESTYLE  • GASTRO  • Omiljeni jesenski desert, cheesecake s jabukama, ali u čaši? Imamo recept

Omiljeni jesenski desert, cheesecake s jabukama, ali u čaši? Imamo recept

Jesen je stigla, a s njom i najcozy recepti – a kada je riječ o cozy jesenskim receptima, što je bolje od deserta s jabukama? Sezona jabuka je tu – i nije samo činjenica da je ovo voće u superfood kategoriji razlog zašto ga volimo. Jabuke su zdrave, bogate vitaminima C i A, željezom, kalcijem i kalijem. Zbog prebiotika i probiotika koje sadrže, jabuke su izuzetno dobre za želudac. Dodatni plus je što se savršeno slažu s brojnim desertima. Danas je naš izbor cheesecake s jabukama – i to onaj koji se jednostavno priprema u čaši, što znači da je i idealan desert koji možete ponijeti to go.

Sastojci

Smjesa za cheesecake s jabukama

150 g (oko 3/4 šalice) slatkog vrhnja

226 g krem sira, sobne temperature

100 g (oko 1 šalica) šećera u prahu

100 g (1/2 šalice) kiselog vrhnja

prstohvat soli

Sloj od jabuka

450 g (oko 3 velike) jabuke, oguljene, očišćene i narezane na ploške debljine oko 0,5 cm

45 g (3 žlice) maslaca

100 g (oko 1/2 šalice) smeđeg šećera

1 i 1/2 žličice cimeta

2 žličice ekstrakta vanilije

2 žličice jabučnog octa

Za posip (crumble)

100 g (oko 3/4 šalice) mekog brašna

25 g (oko 1/4 šalice) zobenih pahuljica

50 g (oko 1/4 šalice) sjeckanih oraha ili pekan oraha

50 g (oko 1/4 šalice) bijelog šećera

113 g (1 komad ili 8 žlica) hladnog maslaca, narezanog na kockice

12 g (oko 2 žlice) hladne vode

Umak od karamele

100 g (1/2 šalice) šećera

30 g (2 žlice) maslaca

100 g (1/2 šalice) slatkog vrhnja

prstohvat soli

Priprema

Istucite slatko vrhnje u čvrst snijeg koristeći ručnu mutilicu, mikser ili samostojeći mikser. U drugoj posudi sjedinite krem sir i šećer u prahu pa miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte kiselo vrhnje i promiješajte dok se ne sjedini. Postupno dodajte tučeno vrhnje u smjesu od krem sira, nježno miješajući špatulom ili drvenom žlicom dok se sve ne sjedini. Rasporedite kremu u 6 čaša od 210–220 ml, pomoću žlice ili slastičarske šprice. Stavite ih u hladnjak da se ohlade.

Sloj od jabuka

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte maslac, jabuke, šećer, cimet, vaniliju i ocat. Kuhajte, povremeno miješajući, 12 do 15 minuta, dok jabuke ne omekšaju i ne poprime teksturu nalik džemu. Ostavite da se ohladi.