Tart od šparoga, pršuta i burrate: zalogaj koji osvaja na prvi okus
Kada se spoje jednostavni sastojci, uz malo pažnje i puno okusa, nastane jelo koje očarava – kako izgledom, tako i okusom. Upravo takav je ovaj tart od šparoga, pršuta i burrate: lagan, svjež i raskošan, a istovremeno brz i jednostavan za pripremu. Bilo da tražiš ideju za brzinski ručak, opušteni brunch s prijateljima ili elegantno predjelo koje će se istaknuti na stolu – ovaj recept zasigurno trebaš imati pri ruci.

Sastojci
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- Svežanj šparoga
- 1 burrata sir
- 80–100 g pršuta (npr. parma ham)
- 30 g ribanog Grana Padano ili parmezana
- 1 češanj češnjaka
- Maslinovo ulje
- Sol i svježe mljeveni papar
- 1 jaje (za premazivanje rubova)
- Za dekoraciju:
Prepečeni pinjoli
Svježi bosiljak ili rikola
Balzamični ocat ili balzamična redukcija (npr. Due Vittorie)
Priprema
Priprema tijesta
Razvaljajte lisnato tijesto na papiru za pečenje. Lagano zarežite okvir oko rubova (oko 1 cm udaljenosti od ruba), kako bi tijesto tijekom pečenja dobilo uzdignuti okvir.
Punjenje
Po sredini tijesta rasporedite ribani sir. Šparoge začinite maslinovim uljem, protisnutim češnjakom, solju i paprom, pa ih složite preko sira.
Završni detalji prije pečenja
Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom radi zlatne, sjajne boje.
Pečenje
Pecite tart u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, 20 do 25 minuta, na donjoj rešetki – kako bi podloga ostala čvrsta i lijepo zapečena.
Završni dodaci
Nakon što tart izvadite iz pećnice, po vrhu rasporedite komadiće burrate, tanke kriške pršuta, prepečene pinjole i svježe listove bosiljka ili rikole. Na kraju dodajte nekoliko kapi kvalitetnog balzamičnog octa ili redukcije
Tart je najukusniji dok je još topao i tijesto hrskavo, no bez problema ga možete poslužiti i hladnog kao profinjeno predjelo. Idealan je za proljetne dane, druženja na terasi ili kao dio bogatijeg bruncha. Iako izgleda kao jelo iz restorana, njegova priprema je iznenađujuće jednostavna – prava mala kulinarska čarolija koju svatko može savladati.
Video recept možete pronaći na Instagram profilu @hungry_anja.