Osnivačica: Anja Stehlik

Vanjski suradnici:
Senka Suman Pettener, Ana Bolobichio Vidalić

Svoje upite i prijedloge šaljite na: 

info@stylish.hr

Image Alt
 • LIFESTYLE  • GASTRO  • Tart od šparoga, pršuta i burrate: zalogaj koji osvaja na prvi okus

Tart od šparoga, pršuta i burrate: zalogaj koji osvaja na prvi okus

Kada se spoje jednostavni sastojci, uz malo pažnje i puno okusa, nastane jelo koje očarava – kako izgledom, tako i okusom. Upravo takav je ovaj tart od šparoga, pršuta i burrate: lagan, svjež i raskošan, a istovremeno brz i jednostavan za pripremu. Bilo da tražiš ideju za brzinski ručak, opušteni brunch s prijateljima ili elegantno predjelo koje će se istaknuti na stolu – ovaj recept zasigurno trebaš imati pri ruci.

Sastojci

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • Svežanj šparoga
  • 1 burrata sir
  • 80–100 g pršuta (npr. parma ham)
  • 30 g ribanog Grana Padano ili parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Sol i svježe mljeveni papar
  • 1 jaje (za premazivanje rubova)
  • Za dekoraciju:
    Prepečeni pinjoli
    Svježi bosiljak ili rikola
    Balzamični ocat ili balzamična redukcija (npr. Due Vittorie)

    Priprema
    Priprema tijesta
    Razvaljajte lisnato tijesto na papiru za pečenje. Lagano zarežite okvir oko rubova (oko 1 cm udaljenosti od ruba), kako bi tijesto tijekom pečenja dobilo uzdignuti okvir.

  • Punjenje
    Po sredini tijesta rasporedite ribani sir. Šparoge začinite maslinovim uljem, protisnutim češnjakom, solju i paprom, pa ih složite preko sira.

  • Završni detalji prije pečenja
    Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom radi zlatne, sjajne boje.

  • Pečenje
    Pecite tart u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, 20 do 25 minuta, na donjoj rešetki – kako bi podloga ostala čvrsta i lijepo zapečena.

  • Završni dodaci
    Nakon što tart izvadite iz pećnice, po vrhu rasporedite komadiće burrate, tanke kriške pršuta, prepečene pinjole i svježe listove bosiljka ili rikole. Na kraju dodajte nekoliko kapi kvalitetnog balzamičnog octa ili redukcije

Tart je najukusniji dok je još topao i tijesto hrskavo, no bez problema ga možete poslužiti i hladnog kao profinjeno predjelo. Idealan je za proljetne dane, druženja na terasi ili kao dio bogatijeg bruncha. Iako izgleda kao jelo iz restorana, njegova priprema je iznenađujuće jednostavna – prava mala kulinarska čarolija koju svatko može savladati.

Video recept možete pronaći na Instagram profilu @hungry_anja.