Zašto je travanj idealan tajming za posjet Istri
Kroz dvodnevno putovanje istarskim gourmet putevima, u Rovinju je predstavljen novi koncept Weekend Food Festivala, koji će se po četvrti put održati od 11. do 13. travnja u staroj Tvornici duhana. Weekend Food Festival ove godine ponovno pomiče granice i donosi potpuno novi smjer pod motom “Eat Local, Think Global”.
“Eat Local, Think Global” nije samo filozofija festivala – to je način na koji promišljamo hranu, povezujući najbolje iz lokalne baštine s inovacijama i suvremenim tehnikama. Ove godine naglasak je na sezonalnosti, održivosti i autentičnim iskustvima koja će posjetiteljima omogućiti da Istru dožive kroz vrhunske okuse i priče koje hrana nosi sa sobom.
Iznimno smo ponosni što i ove godine ostajemo na visokoj razini kvalitete, što potvrđuje i dolazak jedne od najvećih kulinarskih legendi – Marca Pierrea Whitea. No, ove godine radimo i važan iskorak u novom smjeru fokusirajući se na lokalnu zajednicu i vrhunsko korištenje lokalnih namirnica. Želimo stvoriti nešto posebno i spojiti autohtonu Istru sa svjetskim trendovima, povezati lokalne proizvođače s globalnim gastro trendovima. Mi smo festival koji okuplja profesionalce, food entuzijaste i predstavnike industrije te stvaramo zajednicu unutar koje svi mogu surađivati, dijeliti ideje, ali i razvijati svoje specifične interese, izjavio je Tomo Ricov, direktor svih Weekend festivala.
Tome u prilog govori i novost ovogodišnjeg festivala, RANGITE! – Istrian Food Market – jedinstvena gastronomska zona sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje.


RANGITE! – Istrian Food Market pažljivo je osmišljen koncept Maistre, a njegov cilj je oživjeti autentičnu rovinjsku i mediteransku kuhinju kroz radionice i prezentacije koje istražuju povijest i običaje pripreme hrane. Pod motom ‘Kako je dela nono, kako dela unuk’, RANGITE! – Istrian Food Market postaje mjesto susreta tradicije i inovacije, u skladu s filozofijom festivala “Eat Local, Think Global”. Posjetitelji će moći uživati u lokalnim specijalitetima poput fuža, pasutica i domaćeg žgvaceta te kroz okuse otkrivati bogatu povijest Rovinja.


Maistra Collection Gourmet Weekend – vrhunska gastronomija i autentični istarski doživljaji
Weekend Food Festival privlači raznoliku publiku, uključujući goste kojima su vrhunska gastronomija te luksuzni i premium smještaj ključni motivi dolaska. Upravo za njih, Maistra je pripremila Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu, koja uključuje ekskluzivne večere u Michelinovim restoranima s gostujućim chefovima, ali i autentične istarske doživljaje poput pripreme istarske supe i kruha, lova na tartufe, kušanja svježih kamenica iz Limskog zaljeva te radionica izrade sira. Okuse nove festivalske filozofije ‘Eat Local, Think Global’ na putovanju su imali priliku doživjeti i gosti kroz večeru u restoranu Cap Aureo, gdje je chef Jeffrey Vella servirao autentične lokalne delicije poput domaćeg sira, kruha i maslina, spajajući ih s modernim kreacijama poput cvjetače ukuhane s Veli Jože sirom i dumplinga s crnim zimskim tartufom pod nazivom “Flavours of Istria”.

Od gostujućih chefova tijekom festivala 11. travnja u restoranu Monte posebnu večeru pripremat će Giulio Gigli, priznati stručnjak za fine dining i vrhunsku gastronomsku izvedbu. 12. travnja u Cap Aureu gostuje JP McMahon, vlasnik i kulinarski direktor restorana s Michelinovom zvjezdicom Aniar, nagrađivanog Cava Bodega i Aniar Boutique Cookery School. Iste večeri, u Agli Amici Rovinj, gastronomski doživljaj kreirat će Matteo Metullio, chef koji je prvu Michelinovu zvjezdicu osvojio s tek 26 godina, dok u Tekka by Lone, kulinarske kreacije donosi Hubert Wallner, jedan od najboljih austrijskih chefova, višestruko nagrađivan Michelinovim zvjezdicama.
